top of page

Wat is een gestandaardiseerde draadvorm?

Wist u dat er verschillende gestandaardiseerde draadvormen zijn die verschillende spelingen, toleranties en benamingen hebben voor gebruik in combinatie met bouten, moeren en bevestigingsmiddelen?

De oudste draadvorm is de British Standard Whitworth (BSW), ontwikkeld door Sir Joseph Whitworth in 1841. Deze draadvorm wordt gekenmerkt door een 55° profielhoek met een afronding van de crest en een draadgang op 1/6 hoogte van de basisdriehoek.

British Standard Fine (BSF) is een draad die wordt gebruikt in combinatie met BSW wanneer fijnere steken zijn vereist. De British Standard Pipe (BSP) heeft een Whitworth-profiel met twee verschillende types, te weten Parallel (BSPP) en Taps Toelopend (BSPT). Deze draadvormen worden vaak gebruikt voor vloeistoftoepassingen, zoals waterpompen en radiateurventielen.

Ondanks dat de draadvormen in de 19e eeuw werden ontwikkeld, worden ze vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt. Met de ontwikkeling van de moderne technologie hebben de draadvormen zich ook ontwikkeld van tappen en matrijzen tot vormen die met behulp van wisselplaten worden geproduceerd.

Dormer Pramet heeft bijvoorbeeld de nieuwe hardmetaalsoort T8010 op de markt gebracht voor draadsnijden, en onze wisselplaten kunnen worden gebruikt voor de productie van BSW-, BSF- en BSPP-draadvormen. Dit assortiment wisselplaten heeft een deelprofiel of een volprofiel.

Een deelprofiel bewerkt alleen de draadgang en raakt de crest niet aan. Dezelfde deelprofielwisselplaat kan worden gebruikt voor het draadsnijden bij elke steek en gangbare draadhoek (55°). Hij heeft een kleine draadgang-/hoekradius die geschikt is voor de kleinste steek.

Er is een extra bewerking nodig om de externe/interne diameter te voltooien. Het grootste voordeel betreft kostenreductie omdat er geen andere wisselplaat nodig is. De wisselplaat wordt echter niet aanbevolen voor massaproductie.

Een volprofielwisselplaat bewerkt de complete schroefdraad – de draadgang en de crest. Elke spoed heeft een andere wisselplaat nodig die een betere maatvoering en een goed afgewerkte schroefdraad zonder bramen biedt.

Verder biedt Dormer Pramet een assortiment wisselplaten voor UN- en NPT- schroefdraden. Deze draadvormen werden in 1945 gestandaardiseerd in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De basisdiameters zijn grotendeels gelijk aan die van BSW, maar de 60° profielhoek met verschillende afgeronde pieken en dalen is afkomstig van de Seller-draad, genoemd naar de maker William Sellers in 1868.

Willem Wittebol

Technical education manager

Dormer Pramet

bottom of page