top of page

Welke invloed hebben de coating en geometrie van een tap?


Dormer Blue Shark tap

Shark Line vormt ons assortiment materiaalspecifieke tappen. Ze bieden hoge prestaties en grote proceszekerheid. Johan Bodin, R&D & Global Product Manager voor draadsnijden bij Dormer Pramet, legt uit welke invloed de verschillende coatings en geometrieën uit deze serie op de prestaties hebben.

Onze tappen uit de serie Shark Line hebben een meerlaagse, keramische PVD-coating die wordt onderworpen aan een nabewerkingsproces. Na het aanbrengen van de TiAlN-coating wordt een aanvullende oppervlaktebehandeling uitgevoerd, waardoor het oppervlak gladder wordt en beter bestand is tegen snijkantopbouw. Dit maakt het ideaal voor hoge snijsnelheden.

Op specifieke Shark-tappen, zoals onze blauwringtappen, is de coating SUPER-B aangebracht. Deze coating heeft de hoge hardheid en temperatuurbestendigheid van TiAlN, gecombineerd met de wrijvings- en smeereigenschappen van een WC/C-oppervlak (mix van wolframcarbide en koolstof), waarmee een soepel spaanverloop wordt bevorderd.

Dit biedt met name voordelen bij het draadsnijden in taaie, hittebestendige materialen met lange spanen, zoals roestvast staal. Het voorkomt namelijk dat spanen aan het snijgereedschap blijven plakken. Het wordt ook aanbevolen voor aluminium, aangezien het WC/C-oppervlak een barrière vormt die de adhesie tussen het werkstukmateriaal en de TiAlN-coating beperkt.

Johan Bodin

Een belangrijk onderdeel van draadsnijtoepassingen is de snijhoek en de kracht waarmee de tap het werkstuk binnenkomt. Dit verhoogt de temperatuur en de spanning, wat leidt tot vervorming van het materiaal waardoor het in spanen uiteen kan vallen.

Wanneer met een algemene snijgeometrie wordt gewerkt in materialen die een lage weerstand hebben, kan dit ertoe leiden dat de draaddiameter te groot uitvalt. Bij materialen met een hoge weerstand kan de draad van de tap worden omsloten door het werkstuk, waardoor het risico op hechten en tapbreuk toeneemt.

De geometrie van onze Shark-tappen is ontwikkeld om dit te voorkomen en een continue productie te ondersteunen. Het binnengaan van het werkstukmateriaal met spaan- en vrijloophoeken die speciaal geschikt zijn voor dat type materiaal, is essentieel voor het produceren van een correcte draad.

Een lage spaanhoek biedt de stabiliteit die nodig is voor het werken met harde materialen, terwijl een hoge spaanhoek

voor een lagere snijkracht zorgt bij het werken in zachte materialen. Een hoge vrijloophoek voorkomt hechten bij het werken met materialen die een hoge weerstand en bestendigheid hebben, terwijl een lage vrijloophoek voorkomt dat draad in materialen met een lage weerstand en bestendigheid te groot uitvalt.

Johan Bodin

R&D & Global Product Manager – Draadsnijden

Dormer Pramet

bottom of page