top of page

HSS substráty jsou stále moderní


Shark Line

Rychlořezná ocel (HSS) je možná klasický nástrojářský materiál, to však neznamená, že by se od svého prvního použití koncem 19. století neustále nevyvíjel a nezlepšoval.

Řada HSS substrátů Dormer Pramet není kupříkladu ani trochu zastaralá. Investovali jsme do práškové technologie umožňující vývoj materiálů zajišťujících lepší výsledky.

HSS-E ocel vyráběná pomocí práškové metalurgie nabízí vyšší obsah legovacích prvků a přináší jedinečné vlastnosti zlepšující houževnatost, odolnost proti opotřebení a tvrdost. Použití HSS-E-PM prodlužuje životnost nástrojů, zlepšuje její předvídatelnost, podporuje rychlejší posuv a řezné rychlosti a omezuje problémy s porušováním řezné hrany.

Ricky Payling

Nejnovější použití nalezla tato technologie práškové metalurgie v řadě závitníků Shark Line značky Dormer. Jsou vyrobeny na bázi substrátu HSS-E-PM vyvinutého speciálně pro závitníky, který jim oproti tradičním rychlořezným ocelím propůjčuje potřebnou vyšší houževnatost, stabilní vlastnosti a špičkovou brousitelnost. Tyto vylepšené vlastnosti znamenají, že závitníky vykazují předvídatelnější a zaručenější životnost.

Také HSS-E a HSS-E-PM jsou skvělé substráty vhodné pro řadu různých povlaků, jako TiN, TiAlN, TiCN i vícevrstvé povlaky.

Povlakování výrazně zlepšuje životnost nástrojů a dále podporuje výkonnost HSS nástrojů v prostředích, kde je zapotřebí vysoká produktivita, rychlost a posuv, i u obrábění nasucho a zpracování obtížně obrobitelných materiálů.

Přinášejí větší tvrdost povrchu zajišťující vyšší odolnost vůči opotřebení, nižší tření pro lepší tvorbu třísek, snížené řezné síly a menší tvorbu tepla, odolnost proti vylamování řezné hrany a umožňují dosáhnout lepší kvality povrchu obrobků.

HSS-E obráběcí nástroje s TiAlN povlakováním jsou například velmi vhodné k suchému obrábění litiny, neboť dobře odolávají vysokým teplotám, zatímco nástroje z HSS-E-PM s TiAlN povlakováním jsou vhodné k obrábění slitin titanu a niklu.

Ricky Payling

Manažer produktové strategii pro rotační nástroje

Dormer Pramet

bottom of page