top of page

HSS-substraat is allesbehalve verouderd


Shark Line-tappen van Dormer

High Speed Steel (HSS) mag dan een oud en vertrouwd materiaal voor snijgereedschappen zijn, maar dat wil niet zeggen dat het niet voortdurend is verbeterd sinds de introductie ervan aan het einde van de 19e eeuw.

Het aanbod van HSS-substraten van Dormer Pramet is bijvoorbeeld allesbehalve verouderd. We hebben geïnvesteerd in poedertechnologie om een materiaal te ontwikkelen dat voor betere resultaten zorgt.

HSS-E met poedermetallurgie biedt een hoger gehalte aan legeringselementen en een combinatie van unieke eigenschappen die bijdraagt aan verbeterde taaiheid, slijtvastheid en hardheid. Het gebruik van HSS-E-PM verlengt de standtijd en maakt die voorspelbaarder, verbetert de voedingssnelheden en reduceert problemen met versplinteren.

Ricky Payling

Deze technologie op basis van poedermetallurgie vindt zijn meest recente toepassing in de Shark Line-tappen van Dormer. Deze worden vervaardigd op basis van een HSS-E-PM-substraat dat speciaal voor tappen is ontwikkeld. Dit substraat biedt extra taaiheid, consistent stabiele eigenschappen en superieure slijpbaarheid ten opzichte van conventioneel snelstaal. Dankzij deze verbeterde eigenschappen bieden de tappen een meer voorspelbare standtijd.

HSS-E en HSS-E-PM zijn daarnaast uitmuntende substraten voor een verscheidenheid aan coatings, zoals titaannitride (TiN), titaalaluminiumnitride (TiAIN), titaankoolstofnitride (TiCN) en meerlaagse coatings.

Coatings verbeteren de standtijd aanzienlijk en zetten de prestaties van HSS-gereedschappen kracht bij in omgevingen waarin sprake is van hoge productiviteit en voedingssnelheden, droge bewerkingen en bewerkingen in lastige materialen.

Met hun hardere oppervlak zorgen ze voor hogere slijtvastheid, minder wrijving (voor een betere spaanvorming), lagere snijkrachten, minder warmteontwikkeling, weerstand tegen kraterslijtage en een verbeterde oppervlaktekwaliteit van voltooide werkstukken.

HSS-E snijgereedschappen met een TiAIN-coating zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor droge bewerkingen in gietijzer omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen. HSS-E-PM-gereedschappen met een TIAIN-coating zijn op hun beurt geschikt voor het bewerken van titaan- en nikkellegeringen.

Ricky Payling

Manager productstrategie draaigereedschappen

Dormer Pramet

bottom of page