top of page

Továrna budoucnosti – průmysl 4.0


Koncept průmysl 4.0 je v současné době nejdiskutovanějším tématem ve výrobní komunitě. Technologie ovlivňují každou fázi výrobního procesu.

Současná vlna automatizace a digitalizace ve vývoji průmyslových technologií je označována jako „průmysl 4.0“ neboli čtvrtá průmyslová revoluce.

Nejúčinnější páky, které budou moci výrobci využít, budou mít podobu robotů, umělé inteligence (AI) a digitalizace internetu věcí. Bohatší data a chytřejší roboty maximalizují výkonnost továren a zároveň minimalizují náklady a poruchy.

My v Dormer Pramet vnímáme průmysl 4.0 jako obrovskou příležitost, která může pozitivně ovlivnit naše ukazatele produktivity a přinést nám konkurenční výhodu.

Marek Kotrlý

Jak řekl Henry Ford: „Pokud budete stále dělat to, co jste dělali vždy, získáte pouze to, co jste dostávali vždy.“ Abychom využili celého svého potenciálu, musíme neustále zavádět nové technologie.

Naši cestu za „chytrými továrnami“ jsme již započali ve svých výrobních závodech v Šumperku a Sao Paulu. Pustili jsme se do analýzy svých možností, plánování, rozhovorů s potenciálními partnery, dodavateli a kolegy a začali jsme navštěvovat jiné výrobní závody z odlišných segmentů průmyslu.

Spustili jsme již několik důležitých projektů, které zahrnují využití robotů a automatizaci. Neexistuje žádný jediný koncept, jak průmysl 4.0 realizovat. Jedná se o proces, během kterého se mnoho naučíme, a naším cílem není utrácet obrovské sumy peněz, ale naopak postupovat chytře a využívat dostupné nástroje s co největším účinkem.

V některých případech se může jednat pouze o chytré využití softwaru Office 365 v dílně k usnadnění komunikace mezi pracovníky z jednotlivých směn. V jiných oblastech bude potřeba investic, školení a rozsáhlejších projektů s podporou externích partnerů.

Cesta za zapojením nových technologií do našeho výrobního procesu bude zajímavá a podnětná. Jednoznačně musíme obohatit své skvělé technické dovednosti v obou závodech o hlubší znalosti digitálních technologií. To nám přinese mnoho nových příležitostí a zdokonalení.

Marek Kotrlý

výrobní ředitel

Dormer Pramet

bottom of page