top of page

De fabriek van de toekomst – Industry 4.0


Industry 4.0 is momenteel het meestbesproken onderwerp in de productiesector. Technologie drukt haar stempel op elk onderdeel van het productieproces.

De golf van automatisering en digitalisering die op dit moment binnen industriële omgevingen plaatsvindt wordt “Industry 4.0” genoemd. Dit is de vierde industriële revolutie.

De krachtigste hefboommechanismen waarop fabrikanten een beroep kunnen doen zijn robotica, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things. Rijkere data en slimme robots zullen zorgen voor een maximale output en minimale kosten en uitval.

Bij Dormer Pramet zien we Industry 4.0 als een belangrijke kans voor het verbeteren van onze productieprestaties en het realiseren van concurrentievoordeel.

Om met de woorden van Henry Ford te spreken: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.” Om ons volledige potentieel te realiseren moeten we nieuwe technologie blijven omarmen.

Marek Kotrlý

Bij onze productielocaties in Šumperk en Sao Paulo zijn we de weg naar smart factories ingeslagen. We zijn begonnen met het analyseren van de mogelijkheden, het opstellen van plannen, het voeren van gesprekken met potentiële partners, leveranciers en branchegenoten en het bezoeken van andere productiefaciliteiten in verschillende industriële segmenten.

En we zijn reeds van start gegaan met enkele belangrijke projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van robots en automatisering. Er is geen universele manier om de implementatie van Industry 4.0 aan te pakken. Het is een kwestie van vallen en opstaan. We smijten niet simpelweg een hoop geld tegen dit probleem aan, maar gaan slim te werk en maken gebruik van de beschikbare tools die het beste resultaat opleveren.

Soms omvat dit niet meer dan een slim gebruik van Office 365 door werknemers op de fabrieksvloer voor effectievere communicatie tijdens de overdracht tussen ploegendiensten. In andere gevallen vraagt dit om investeringen, training van het personeel en omvangrijke projecten die door externe partners worden ondersteund.

We zien de integratie van nieuwe technologieën in ons productieproces als een interessante uitdaging. Het is duidelijk dat we onze uitmuntende technologische mogelijkheden binnen beide productielocaties moeten verrijken met diepgaander kennis van digitale technologie. Dit zal ons in staat stellen om diverse nieuwe kansen te benutten en tal van verbeteringen te realiseren.

Marek Kotrlý

Productiedirecteur

Dormer Pramet

bottom of page