top of page

Bezichtiging tijdens de Cutting Days van de grootste omkeerbare waterturbines in Europa


In de Jeseníky-bergen, 25 km ten noorden van Šumperk, bevindt zich een industrieel wonder – de pompaccumulatie-energiecentrale Dlouhé Stráně.

In Dlouhé Stráně staan de grootste omkeerbare waterkrachtturbines van Europa. De bouw hiervan werd in 1996 voltooid en nam 20 jaar in beslag.

Bezoekers aan de Cutting Days 2017 worden in de gelegenheid gesteld om deze unieke locatie te bekijken, waarbij zij tevens informatie ontvangen over Dormer Pramet-producten voor specifieke segmenten zoals de energieopwekkingsindustrie.

De energiecentrale bestaat uit twee reservoirs waarvan er een gebouwd is op de top van de Dlouhé Stráně-berg op een hoogte van 1350 m. De energiecentrale bezit een enorme ondergrondse turbinecaverne.

De caverne die als onderdeel van de rondleiding toegankelijk is, is uitgerust met twee 24 meter lange omkeerbare Francis-turbines met een uitgangsvermogen van elk 325 MW.

Wist u dit?

  • Het asfalt dat gebruikt wordt om het bovenste reservoir te isoleren, is uit Albanië geïmporteerd. Het moet bestand zijn tegen temperaturen die variëren van -30 tot +60 °C.

  • Het bovenste reservoir is ook toegankelijk via een servicetunnel binnen de berg en telt 2400 treden.

  • De bouw van de energiecentrale kostte 6,5 miljard CZK, en pas 7 jaar geleden leverde deze investering rendement op.

  • Het bovenste reservoir heeft een totaalvolume van 2,7 miljoen m3, en het onderste reservoir bevat een totaalvolume van 3,4 miljoen m3.

  • De afmeting van de caverne bedraagt 87,5 m x 25,5 m x 50 m en bevindt zich diep in de berg.

  • De ondergrondse energiecentrale is via twee pijpleidingen met een diameter van 3,6 m en een lengte van 1547 m respectievelijk 1499 m verbonden met het bovenste reservoir.

Radek Hudos

bottom of page