top of page

Hoogstaande prestaties dankzij Force X-boorontwerp


Force X R453 drill

U hebt onlangs vast wel gelezen over onze nieuwe serie Force X multi-materiaal volhardmetalen boren.

Met dit assortiment upgraden we ons vorige MP-X-programma en in dit blog wil ik graag de belangrijkste kenmerken en voordelen van deze nieuwe serie belichten. Het ontwerp van de Force X-boren zorgt voor hoogstaande prestaties door grote de positienauwkeurigheid, de hoge voedingen en de lage bewerkingskosten.

Alle nieuwe Force X-boren hebben de Continuously Thinned Web (CTW) spaangroefconstructie. Dit is een exclusieve technologie van Dormer Pramet die bij geen enkele andere boor van andere verspaningsgereedschapsmerken wordt toegepast.

CTW zorgt voor een zeer sterk webontwerp, dat de krachten helpt verminderen tijdens het boren met hoge voedingen, om zo een goede slijpselbeheersing en een grotere proceszekerheid te bewerkstelligen. Een extra voordeel van CTW is dat de boor gemakkelijk opnieuw geslepen kan worden met behoud van de oorspronkelijke snijgeometrie en hoge prestaties, zelfs na meerdere keren herslijpen, waardoor het gereedschap aanzienlijk langer meegaat.

Een welbekende en veelgebruikte geometrie is de vierfacetten splitpunt. Hierbij heeft de boor een kleinere primaire beitel voor een directe verspaning, wat een goede positienauwkeurigheid en een superieure gatkwaliteit garandeert. Dit is nodig om H8-tolerances mogelijk te maken en vergemakkelijkt het herslijpen.

In combinatie met de speciale puntgeometrie en de CTW-spaangroef, zorgt een constante snijkantvoorbereiding voor een bescherming van de snijkanten en worden vroegtijdige spaanvorming en uitbreking voorkomen. Door de uniforme en constante snijkant is de centrering zeer nauwkeurig en is slechts een geringe stuwkracht vereist. Dit leidt tot een voorstelbare gereedschapsslijtage en minder risico op onverwachte uitval.

Willem Wittebol

Het sterke ontwerp van de buitenhoek verbetert de stabiliteit bij het boren en verkleint de noodzakelijke kracht voor het doorbreken van het uittredeoppervlak, zowel in algemene als in kruisgatboortoepassingen.

Force X-boren zijn gemaakt van een microkorrel hardmetaalsoort. Het resultaat is een uitstekende combinatie van hardheid en taaiheid die vereist is voor hoogwaardig boren in een breed scala van materialen.

Tegelijkertijd verbetert een meerlaagse TiAlN-coating de snijkantstabiliteit en de slijtvastheid doordat de grote hardheid behouden blijft bij hoge temperaturen. Ook dit verlengt weer de standtijd en verbetert de productiviteit.

Voor meer informatie over onze Force X-serie kunt u terecht op onze website of contact opnemen met uw lokale Dormer Pramet-vertegenwoordiger.

Willem Wittebol

Technical education manager

bottom of page