top of page

Betrouwbaarheid en kwaliteit op het spoor


Steeds meer reizigers kiezen er tegenwoordig voor om met de trein te reizen vanwege het gemak, de prijs, het comfort en de veiligheid.

Voor de fabrikanten van rail- en treinonderdelen is het daarom essentieel dat zij de benodigde producten en diensten met een constant kwaliteitsniveau kunnen leveren, dag in dag uit. Het spoorwegsegment is al vele jaren een kernactiviteit voor Dormer Pramet.

De onderneming biedt haar klanten hiervoor een breed assortiment verspaningsgereedschappen, zowel voor de productie als voor het onderhoud van het materieel.

De treinwielen en de rails zijn de belangrijkste componenten voor elk spoorwegbedrijf, want zij vormen de verbinding tussen het voertuig en de spoorlijn. Daarom moeten de oppervlakken van zowel de rails als van de wielen altijd van de allerhoogste kwaliteit zijn.

Tomáš Hantek

De geringste oneffenheid of onregelmatigheid in het oppervlak kan ongewenste krachten, wrijving, trillingen en slijtage veroorzaken, die voor ongewenste effecten zorgen op het voertuig en de infrastructuur. Bij personentreinen beïnvloedt dit niet alleen het comfort van de reizigers, maar ook hun veiligheid.

Als een vertrouwde partner van een groot aantal treinenbouwers over de hele wereld, biedt Dormer Pramet ondersteuning bij het fabriceren en herprofileren van de wielen, alsmede bij het bewerken van assen, chassis, spoorrails, wissels, grondplaten, gemonteerde assen, koppelingen en andere componenten voor het rollend materieel.

De rails kunnen op verschillende manieren worden bewerkt. De meest tijdrovende methode bestaat uit het gebruik van raillegmachines, die oude rails vervangen door nieuwe. Het is ook mogelijk om de bestaande rails te slijpen, maar het nadeel hiervan is dat dit maar een geringe diepte bereikt en vonken veroorzaakt, waardoor brand kan ontstaan.

Een alternatief is echter het dynamisch frezen van de rail. Het herprofileren van een spoorbaan zonder de rails te verwijderen levert aanzienlijke besparingen qua tijd en kosten op. Het is daarom geen verrassing dat het dynamisch frezen van rails een van de meeste gebruikte methodes is. Maar om optimale resultaten te behalen met deze ‘mobiele’ toepassing is wel gespecialiseerd materieel vereist.

Dynamisch frezen is mogelijk met speciaal ontworpen treinen die rijden met een constante snelheid van 700 meter per uur. Voor het herprofileren van de rails worden twee freesunits gebruikt. De eerste unit bewerkt het oppervlak voor en de tweede zorgt voor de nabewerking ervan. De twee units behandelen beide rails tegelijk.

Het is de normale praktijk dat tijdens het herprofileren van de rails de wisselplaatslijtage wordt bijgesteld aan boord van de freestrein. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen vervangen de operators vaak de gehele frees, waarvoor ze uit de trein moeten stappen.

De renovatie van de railinfrastructuur gebeurt meestal in de nacht, als er minder verkeer is. Met het oog op de veiligheid is het beter om de frees niet te vervangen tijdens een gang, met name in de nacht. De afstand die gefreesd wordt tijdens een standaard gang ligt normaliter tussen 3.000 en 3.500 m. Railwisselplaten en frezen van Dormer Pramet gaan langer dan 3.700 m mee, waardoor het personeel tijdens de gehele werkgang in de trein kan blijven.

Ons assortiment voor de railindustrie bestaat uit schijffrezen, cassettes en instelbare wisselplaten voor het dynamisch railfrezen. De railfrezen van Pramet hebben, bijvoorbeeld, een diameter van 600 mm, een snijsnelheid tussen 220 en 280 m/min en elke freestand kan tussen 3,5 en 5 mm raillengte behandelen met een maximale snijdiepte tussen 0,5 en 1,5 mm.

Door ons aanbod van specifieke freesgereedschappen voor het dynamisch frezen van rails en ons streven om continu nieuwe producten voor de industrie te ontwikkelen, hebben we sterke partnerships kunnen ontwikkelen met grote spoorwegbedrijven over de hele wereld.

bottom of page