top of page

Konstrukce vrtáků řady Force X přináší novou úroveň výkonnosti


Force X R453 drill

Tato řada je vylepšením předchozího programu MP-X a v tomto blogu bych se rád zmínil o jejích hlavních vlastnostech a přínosech. Konstrukce vrtáků řady Force X nabízí díky své velké přesnosti vysokou výkonnost, umožňuje používat vysoké hodnoty posuvu a zajišťuje tak ekonomické obrábění.

Drážky všech vrtáků z řady Force X jsou vyrobeny s využitím technologie Continuously Thinned Web (CTW) s plynulým ztenčováním jádra. Tato technologie je jedinečná pro značku Dormer Pramet a žádný jiný výrobce ji u svých vrtáků nepoužívá.

Technologie CTW zajišťuje velmi pevnou konstrukci jádra, která napomáhá snižovat síly působící při vrtání s vysokými hodnotami posuvu. Zároveň je pro ni charakteristická dobrá kontrola tvorby třísek a vyšší bezpečnost celého procesu. Kromě toho technologie CTW umožňuje snadné přebroušení, zachovávání původní řezné geometrie a dosahování vysokého výkonu i po několika přebroušeních. To výrazně zvyšuje životnost vrtáku.

Známá a často používaná geometrie je čtyřfazetová dělená špička, která omezuje primární řeznou hranu vrtáku pro okamžité zaříznutí, díky čemuž je zajištěno přesné polohování a špičková kvalita otvorů. Jde o nutné řešení umožňující dosahovat tolerancí H8 a provádět snadné přebroušení.

Willem Wittebol

V kombinaci se speciální geometrií hrotu a drážkou vyrobenou technologií CTW chrání systematická příprava řezné hrany a brání jejich předčasnému narušení a odlupování. Zajišťuje rovněž přesné vystřeďování a nízké přítlačné síly, takže výsledkem je rovnoměrná a stejnoměrná řezná hrana. Díky tomu je opotřebení nástrojů předvídatelné a snižuje se riziko náhlého selhání.

Silnější konstrukce rohů zvyšuje stabilitu při vrtání a snižuje síly při prorážení koncového povrchu jak při obecném vrtání, tak i při vrtání příčných děr.

Vrtáky řady Force X jsou vyrobeny z mikrozrnného karbidu. Ten zajišťuje skvělou kombinaci tvrdosti a houževnatosti, což je ideální pro vysokou výkonnost při vrtání široké palety materiálů.

Vícevrstvé TiAlN povlakování zlepšuje stabilitu řezných hran a zajišťuje výbornou odolnost proti opotřebení. Zároveň si díky němu vrták zachovává skvělou tvrdost i při vysokých teplotách. I to pomáhá prodloužit životnost nástrojů a jejich produktivitu.

Více informací o řadě Force X naleznete na našich webových stránkách, případně kontaktujte lokální prodejce značky Dormer Pramet.

Willem Wittebol

ředitel technického vzdělávání

bottom of page